I love to speak with Leonard
He's a sportsman and a shepherd
He's a lazy bastard living in a suit


Matkustimme 500 kilometriä pohjoiseen Leonard Cohenin konserttiin. Tämä taisi olla minulle viides; ensimmäinen oli vuonna 1988. 

Yleensä aina pala on ilmaantunut kurkkuun jossain kohtaa konserttia, mutta tällä kertaa jouduin nielaisemaan jo alkusanojen aikana. "Enää en uskalla luvata, että näen teidät vielä uudestaan. Siksi annamme nyt teille kaikkemme."

Ja vaatimaton mies soitti ja lauloi taas kerran yhden parhaista keikoistaan. Bändi oli hieman muuttunut; Dino Soldon staranelkeet ja saksofoni olivat vaihtuneet Alexandru Bublitchin mustalaisviuluun. Minusta tämä oli tervetullut muutos; viulu ja Javier Masin kielisoittimet pelasivat upeasti yhteen. 

Kun Cohen aloitti kiertämisen 15 vuoden tauon jälkeen vuonna 2008, hän esiintyi ensin vain pienissä konserttisaleissa. Kuulemma siksi, ettei uskonut, että kukaan enää olisi kiinnostunut. Pian kävi ilmi, että stadionitkaan eivät aina riittäisi. Waldbühneen mahtui 25 000 ihmistä, mutta tunnelma oli kuin klubilla. 

Waldbühne sinänsä oli Cohenin konsertille mielenkiintoinen paikka. Hitlerin rakennuttama teatteri, jonka keskellä ennen oli diktaattorin oma aitio. Kylmät väreet hiipivät selkäpiihin, kun yhtye soitti melkein vihaisen version The Partisanista.

Les Allemands étaient chez moi
ils me dirent, "Signe toi"
mais je n'ai pas peur
J'ai repris mon arme.


Kohokohtia oli monia. H oli onnellinen saadessaan kuulla Everybody Knows'in ja Take This Waltzin, minulle ehkä tärkeintä oli konserttiversio kappaleesta Night Comes On. Encoret jäivät totuttua vähäisemmiksi, koska Berliinissä ulkoilmakonserttien on loputtava kello 23. Famous Blue Raincoat ehdittiin silti kuulla.

Yleisön tarkkaileminen oli taas mielenkiintoista. Takanani istui pitkähiuksinen hippityttö beat-runoilijoiden kokoelmateos käsissään; hän piirteli muistivihkoon kuvia ja kirjoitteli runoja ja toi mieleen erään edesmenneen ystäväni. Vieressämme oli amerikkalainen taideopiskelijahipsteripari, toisella puolellamme lapsiperhe nukkuvan taaperonsa kanssa, edessämme muutamia kovasti vanhoja ihmisiä. 

Muissa konserteissa en enää niin välitä käydä. Leonard Cohenin takia matkustan mielelläni toiselle puolelle maata.



Videon julkaisi Youtubessa Lothar Evers.