Enpä ole vieläkään saanut aikaiseksi mitään merkittävää pakkausrintamalla. Tosin ymmärrettävästi, sillä esimerkiksi eilen olin töissä puoli yhteen yöllä.

Olen taas lueskellut töiden ohessa expattifoorumeita, ja törmännyt pariin kolmeen kertaan erääseen samaan väärinkäsitykseen. Nimittäin siihen, että ulkomaille muuttaminen automaagisesti kohentaisi suomalaisen eliön elintasoa. Käsityshän juontaa muista väärinkäsityksistä, joita muiden muassa media ja Veronmaksajien keskusliitto innokkaasti julistavat: siitä, että Suomessa koulutettujen ihmisten palkkataso olisi jokseenkin maailman surkein, ja siitä, että Suomen verokarhu olisi kaikkia muita karhuja julmempi.

Hyvä esimerkki tällaisesta käsityksestä oli kirjoituksessa, jossa joku kyseli, että kuinka paljon pienempi tuloverotus Hollannissa onkaan kuin Suomessa, sekä kuinka halvempaa eläminen. Ei siis kysytty, onko eläminen halvempaa ja verot matalammat, vaan että kuinka paljon. Kirjoittaja vaikutti yllättyvän, kun hänelle vastattiin, että
  • verotus on sama tai korkeampi
  • asumiskustannukset ovat paljon suuremmat
  • työmatkakustannukset ovat yleensä suuremmat
  • palkat ovat pienemmät ja ylitöitä joutuu tekemään "ilmaiseksi"
  • sairasvakuutuksesta saattaa tulla satasen lisäkulu per kuukausi
Epäilemättä joissakin Euroopan maissa tilanne tosiaan on se, että tuurilla palkkaa tulee enemmän kuin Suomessa ja verottaja vie siitä vähemmän. Mutta mitä enemmän asiaa on nyt parin vuoden aikana tutkaillut, sitä paremmin huomaa, kuinka uskomaton harhaluulo tuo "Suomi on Euroopan kallein ja tasapäistävin maa" onkaan.

Kyllä tämä meitäkin mietityttää. H. tulee saamaan Hollannissa pienempää palkkaa kuin Suomessa, ja minulla ei ainakaan aluksi ole työpaikkaa ollenkaan. Asumiskulut sen sijaan hieman nousevat. Toisin sanoen, tulomme laskevat alle puoleen ja menomme kasvavat. Kaipa tämä pitää ajatella niin, että tästä kokemuksesta on oltava valmis maksamaan.