Kuvassa on putkilollinen biohazardia.

Pari vuotta sitten Kaliforniassa aloitti innovatiivinen yritys nimeltä 23 and me, joka tarjoaa asiakkaille henkilökohtaista tietoa heidän geeneistään. Lafka lähettää kotiin pienen putkilon, johon asiakas syljeksii. Putkilo lähetetään valmiissa paketissa takaisin, ja muutaman viikon päästä asiakas voi loggautua lafkan webisivulle tutkailemaan omia tietojaan.

Minkälaista tietoa sitten on saatavilla? Vaikka mitä. Asiakas saa tietoa terveysriskeistään, esi-isistään ja ominaisuuksistaan. Voi vaikkapa kuulla olevansa suurimmaksi osaksi pohjoiseurooppalainen, sinisilmäinen ja taipuvainen sairastumaan rintasyöpään. Tietokannassa on tällä hetkellä yli 50 etnistä ryhmää ja yli 90 tautia, ominaisuutta tai taipumusta. Tiedon määrä kasvaa koko ajan, ja testattu henkilö saa uudenkin tiedon käyttöönsä.

Kummallisten syntymäpäivälahjojen mestari H tilasi minulle geenitestin synttärilahjaksi. Testi saapui tänään ja lähtee huomenna FedExillä Kaliforniaan. Saa nähdä, minkälaisia yllätyksiä omissa tiedoissani odottaa. Ymmärrän, että joku ei ikinä haluaisi tietää esimerkiksi syöpäriskiään tai ehkä tarkempaa etnisyyttäänkään. Minä olenkin aina ollut liian utelias.

Blogaan tulokset sitten kun ne saan.