Hesari uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan autismin lisääntyminen on todellista. Samassa uutisessa mainitaan myös, että syitä olisi etsittävä ympäristötekijöistä - Kaliforniassa tutkimustaan tehneiden tutkijoiden mukaan perinnölliset tekijät eivät selitä asiaa. Tarkemmin tästä tutkimuksesta kertoo esimerkiksi Scientific American.

Luin joskus vuosia sitten Wiredistä jutun, jossa spekuloitiin autismin kasvulla. Artikkelin pointti oli, että nykyisenä internet-aikana muutkin kuin neurotyypilliset pääsevät helposti löytämään toisensa ja lisääntymään keskenään. Tämä sitten "keskittäisi" autismispektrumin geenejä, ja Kalifornian lisääntyneet autismitapaukset johtuisivat ei-neurotyypillisten perheiden kasvusta Silicon Valleyn ympäristössä, yhdistettynä lievien autismispektrumin tapausten parempaan diagnostiikkaan. Minusta ko. teoria kuulosti jotenkin järkeenkäyvältä.

Mitä muuta olen työtauoilla lueskellut: Päivämiehen nettiversiota ja Kotimaassa käytyä keskustelua 1970-luvusta vl-liikkeessä, asuntoilmoituksia (Wagenstraatilla Haagissa olisi yksi ihan kiva, mutta siinä ei ole hellaa), ja Japanin öttiäisluetteloa.

Japanissa kuulemma asuu kaveri nimeltä mukade. Viehättävä tuhatjalkainen, joka kasvaa 30-senttiseksi, puree, on myrkyllinen ja vaarallinen ja tykkää pudota ihmisten päälle katosta tai luikertaa seuraksi futonille. Onpa hyvä, etten tiennyt tätä silloin kun olin Japanissa! En olisi nukkunut silmäystäkään.