Nederlands voor buitenlanders niveau 1 on nyt käyty. Tai olisi meillä vielä maanantaina yksi tunti, mutta silloin olen jo Suomessa. Haikeaa, kurssilla oli kivaa, opin paljon, ja väki oli mukavaa. Veikkaan, että kakkoskurssilla (joka alkaa tammikuun puolivälissä) on eri naamoja.

On kyllä hyvin mielenkiintoista opiskella uutta kieltä samalla, kun asuu ko. kielen kotimaassa. Joka viikko huomaa ymmärtävänsä ympäristöstään hieman enemmän. Se on aika palkitsevaa. Englannin kanssa muistan joskus lapsena kokeneeni hieman samanlaista fiilistä - ympäristö kun on Suomessakin täynnä englanninkielistä puhetta ja tekstiä, varsinkin jos kotona on televisio - mutta muitten kielten kanssa tämä kokemus jäi puuttumaan. Täällä on mukavaa huomata, että yhtäkkiä sitä ymmärtääkin kyltit uimahallin seinässä tai otsikot sanomalehdissä. Tai huomaa tajunneensa, mitä konduktööri kuulutti. Tai osaavansa kertoa kysyjälle, missä on cafe De Waag.

Nyt pitäisi vielä saada asioita aikaiseksi ennen Suomeen matkaamista. Pitäisi paketoida muutama joululahja ja pakata kassi, maksaa laskuja ja palauttaa kirjoja kirjastoon, käydä ostamassa vähän paikallisia herkkuja viemiseksi. Kivaa mennä Suomeen, mutta matkustaminen ei nyt jotenkin innosta. Eikä sekään, että sääennusteen mukaan ensi viikolla Helsingissä on yli 5 astetta pakkasta. Brrr. Joulua ja sukulaisten ja ystävien näkemistä odotan kyllä kovasti.