Ei, ei silleen, vaan julistetaan pannaan.

Äärioikeistolainen intoilija ja parlamentaarikko Geert Wilders on saanut päähänsä vaatia Koraanin julistamista pannaan. Hän vertasi Koraania Mein Kampfiin (joka muuten on pannassa Hollannissa*) ja julisti, että jos Koraanista leikeltäisiin kaikki "haitalliset" kohdat pois, kirjasta tulisi Aku Ankan paksuinen. Wildersin tämänkertaisella möykällä on ollut odotettuja vaikutuksia: vakavammin otettavat poliitikot ovat kommentoineet kielteisesti, tv:n puheohjelmat ja lehdet ovat taas saaneet jauhettavaa (tuntuu joskus siltä, ettei tämän koko kahden vuoden aikana ole puhuttu mediassa mistään muusta niin paljon kuin islamista, niin kuin se muka olisi jotenkin tärkein ja ainoa puheenaihe nyky-Hollannissa), ja Wildersin puolueen kannatus on toki noussut.

Hollannin muslimineuvosto pyysi Wildersiä vuoropuheluun kanssaan, mutta tämä kieltäytyi, kuten saattoi odottaa. Wildersin taktiikka on antaa räväkköjä lausuntoja, ei antautua debattiin. Todennäköisesti hän ei onnistuisi debatissa esiintymään edukseen.

Mietin äijän seuraavaa siirtoa. Ehkä hän voisi kopioida Verdonkia ja osoittaa säröä ikkunassaan, mainiten, että särö tuli varmasti murhanhimoisten multikulturalistien luodista, ja hänet halutaan tappaa, kuten Pyhä Pim ja Pyhä Theo? Marttyyriksi Geert tuskin oikeasti haluaa, vaikkakin epäilemättä jos hänelle kävisi huonosti, miljoonat nederlanderit pykäisivät yhtäkkiä patsasta pystyyn ja ilmoittaisivat aina ihailleensa häntä. Joku taiteilija on jo ennakoinut, ja valmistanut hieman pahaenteisen taideteoksen, jossa Wildersin kehystetyn kuvan ympärille on asetettu kukkia ja kynttilöitä.

* Enpä muuten ymmärrä kirjojen pannaan julistamista ollenkaan, vaikka kuinka olisi Mein Kampfista kyse. Täytyyhän ihmisillä olla oikeus lukea vaarallistenkin ideologioiden tekstejä, vaikka vain siksikin, että voivat oikeasti muodostaa niistä ihan oman mielipiteen.