Mistähän johtuu, että Suomessa tuntuu olevan enemmän metakeskustelua kuin keskustelua? Taannoin Paavo I Suuren aikakaudella keskusteltiin siitä, kuinka pitäisi arvokeskustella. Nyt pitää käydä arvokeskustelua. Yhteiskunnassa on arvokeskustelun paikka. On aihetta ihan oikeaan arvokeskusteluun. Sitä arvokeskustelua vaan en muista koskaan tapahtuneen; ehkä kukaan ei oikeastaan tiennyt, mitä se sitten olisi ollut.

Sitten keskusteltiin NATO-keskustelusta ja sen tarpeesta ja siitä, kuinka ei ole NATO-keskustelua. Eikä ainakaan oikeanlaista NATO-keskustelua.

Nyt keskustellaan siitä, keskustellaanko maahanmuutosta. Vänkytetään, että Suomessa ei saa keskustella maahanmuutosta, ja ollaan niin kovin tuohtuneita, kun ei keskustella siitä mistä pitäisi keskustella, saati sillä tavalla jolla siitä pitäisi keskustella. (Sivumennen sanoen ainoa oikea tapa keskustella maahanmuutosta useiden kriittistä maahanmuuttokeskustelua kaipaavien mielestä on hokea 'mamut ulos Suomesta').

En Panun kanssa ole monesta asiasta samaa mieltä, vaikka hyvissä väleissä ollaankin. Mutta tämä vuoden takainen kirjoitus on asiaa.

(Edit: muistin vasta NATO-keskustelukeskustelun.)