Anekdootteja

Garry Winogrand jätti fotaamansa rullat kehittämättä vuodeksi. Tämä siksi, että hän saisi tarpeeksi etäisyyttä itse kuvatilanteisiin; osaisi nähdä kuvan kuvana eikä muistona, tilanteen edustajana. Hänen jäämistössään oli satoja, ehkä tuhansia kehittämättömiä filmirullia.

Sebastiao Salgado kuvaa aina kello kuuden ja yhdeksän välillä aamulla, ei muihin aikoihin. Se kuvissa näkyvä valo ja tunnelma tulee varhaisaamusta.

Bernd ja Hilla Becher lähtivät kerran perhematkalle Ranskaan. Paikan päällä sää tuotti ongelmia, ja lastensa harmiksi Becherit halusivatkin palata heti kotiin. Ranskassa kun paistoi aurinko, mikä ei luonut ollenkaan sopivia olosuhteita Becherien valokuvaukselle.

Suunnitelmia

Places of history. Paikkoja, joissa on tapahtunut jotain. Tosin sitä ei välttämättä silmä näe. Esimerkiksi Regensburgin Galgenberg - entinen hirttopaikka, nykyinen soma asuinalue. Tai Hoornin Rode steen, missä ennen teloitettiin ihmisiä, ja nykyään siellä parveilevat teinit. Eurooppa on näitä paikkoja täynnä. Ehkä vähemmän mielenkiintoisia ovat ne, joissa historia näkyy, muistomerkeiksi muuttuneet. Paikannimistä voi saada punaisen langan, tai sitten keskittyä johonkin osa-alueeseen. Kuten se yksi puisto Regensburgissa, jonka paikalla oli sodan jälkeen DP-leiri. Kysymyksiä: millainen historia häivytetään, mikä saa jäädä? Onko se häivyttäminen aktiivista? Mitä kuitenkin jää?

Structural change. Rakennemuutos ja mitä siitä seuraa. Maaltapako, kylien tyhjeneminen, kierre, joka syntyy kun väki muuttaa pois -> palvelut vähenevät -> väki muuttaa, kun ei ole palveluita... Entiset elävät kylät. Pystyynkuolleet kyläkeskukset, ostarit. Entä paikat, joissa aika on 'visuaalisesti' ajanut ohi; junarata Kotaladon talon vieressä ja radalla kiitävät Pendolinot? Onko tämä ehkä liian usein kuvattu aihe? Kts. Sirpa Päivinen Noorderlichtissä.

Hajahuomioita

Hollannissa tarvitaan 11 sanaa siihen, minkä suomeksi voi sanoa neljällä.

Wat was er nodig om dit foto te hebben kunnen maken?

Mikä mahdollisti valokuvan ottamisen?

Meillä on nyt täällä oikeistokonservatiivi-oikeistoliberaali-äärioikeistohallitus.

Meinasin jäädä kuningattaren motorcaden alle kun törmäilin katua ylittäessäni. Onneksi Beatrixin kuski ei aja ylinopeutta.