John McCainin valinta varapresidenttiehdokkaaksi, kokematon Alaskan kuvernööri Sarah Palin herättää kummastusta. Palin on väkimäärältään vähäpätöisen osavaltion alle kaksi vuotta virassa ollut kuvernööri, joka aiemmin toimi noin 7000 hengen pikkukaupungin pormestarina. McCainin veto onkin tulkittu ovelana siirtona Hillary Clintonin tiukimpien kannattajien vetämiseksi pois Obaman vaikutuspiiristä. Tyyliin "hei, te halusitte äänestää naista, tässä teille nyt sitten yksi". Ja tyylilleen uskollisena McCain valitsi tietysti nuoren ja nätin entisen missin.

McCainin niinsanotut naisasiat ovat herättäneet huomiota ennenkin. Kun mies oli sotavankina Vietnamissa, odotteli uskollinen vaimo kotosalla. Sotavankeuden kestäessä vaimo joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, joka vammautti hänet ja - mikä kamalinta! - turmeli hänen ulkonäkönsä. Palattuaan sotavankeudesta McCain vaihtoikin rikkinäisen vanhan vaimon uuteen ja ehompaan, nuoreen vaaleaan rodeomissiin, jolla oli etunaan lisäksi rikas ja vaikutusvaltainen isäpappa.

Tämäkään liitto ei aina ole ollut auvoisa. McCainin riidellessä Cindynsä kanssa julkisilla paikoilla on puoliso saanut kuulla (tiedotusvälineidenkin läsnäollessa) olevansa 'trollop' ja 'cunt'.

Three reporters from Arizona, on the condition of anonymity, also let me in on another incident involving McCain's intemperateness. In his 1992 Senate bid, McCain was joined on the campaign trail by his wife, Cindy, as well as campaign aide Doug Cole and consultant Wes Gullett. At one point, Cindy playfully twirled McCain's hair and said, "You're getting a little thin up there." McCain's face reddened, and he responded, "At least I don't plaster on the makeup like a trollop, you cunt." (Cliff Schechter: The Real McCain)

McCainin huumorintaju on sekin herättänyt huomiota. Esimerkkinä vaikkapa republikaanien varankeräystilaisuudessa 1998 kerrottu vitsi: "Why is Chelsea Clinton so ugly? It's because her father is Janet Reno". McCain on viihtynyt myös raiskausvitsien parissa.

Oletettavasti McCain laskee saavansa Palinin avulla naisäänestäjät puolelleen. Toivon, että laskelmat osoittautuvat vääriksi, vaikka kokemus onkin opettanut, ettei amerikkalaista äänestäjää käytännössä voi aliarvioida. Haluaisin kuitenkin uskoa, etteivät edes Hillaryn kannattajat ryntää arvomaailmaltaan täysin vastakohtaisen ehdokkaan syliin vain siksi, että tällä sattuu olemaan sama setti sukuelimiä. Palinin arvomaailma kun ei voisi paljon enempää poiketa demokraattien kannattamasta: hän on innokas NRA:n jäsen, vastustaa aborttioikeutta, kannattaa öljynporausta Alaskassa, ei usko ihmisen vaikuttaneen ilmastonmuutokseen, haluaa kreationismin kouluaineeksi, vastustaa homoliittoja, vastustaa yleistä oikeutta terveydenhuoltoon ja kannattaa kuolemanrangaistusta. Toisaalta, muistan elävästi kun Suomen vuoden 1994 presidentinvaalien aikaan sain osakseni järkyttyneitä kommentteja, kun ilmoitin, etten missään tapauksessa äänestäisi Elisabet Rehniä. "Mutta miten sä voisit äänestää miestä, kun on nainenkin ehdolla?" Ehkä siksi, että kyseisen naisen arvomaailma oli suureksi osaksi omani vastakohta. (En itse asiassa silloin päässyt vielä äänestämään ketään, koska olin kolme päivää liian nuori.)

Vaalidebateista tulee mielenkiintoisia. Pelaavatko McCain ja Palin korttinsa niin, että näyttää, kuin Obaman varapresidenttiehdokas, kokenut keskitien poliitikko Joe Biden, kiusaisi charmikasta Palin-parkaa? Vai ottaako Palin ihailemansa rautarouvan Margaret Thatcherin otteet käyttöön ja kompensoi pätemättömyyttään tiukkasanaisuudella? Saa nähdä. Joka tapauksessa olen varma, että McCainin valinta ei ollut helppo. Jos Obama olisi valinnut äskettäisessä demokraattien puoluekokouksessa aisaparikseen naisen, olisi McCain varmastikin pelannut korttinsa toisin ja antanut varapresidenttiehdokkuuden esimerkiksi Mitt Romneylle.

Edit: Saapa nähdä, kuinka pysyväksi Palinin nimitys jää. Kaksi skandaalia on jo murtautumassa Alaskan tiedotusvälineistä laajempaan jakeluun. Toisessa Sarah Palin itse antoi potkut henkilölle, joka ei suostunut painostuksesta huolimatta erottamaan Palinin siskon kanssa huoltajuuskiistassa olevaa alaistaan. Toisessa Palinin puoliso järjesti potkut henkilölle, joka seurusteli hänen kaverinsa ex-vaimon kanssa. Piirit pienet ne pyörivät näemmä Alaskassakin.

Edit2: Huhumylly pyörii myös Palinin perhe-elämän ympärillä. Koska tässä skandaalinkäryssä ei ole kyse politiikasta, en selosta sitä enempää tässä, mutta linkin takaa voi lukea lisää.