Keskiviikkona oli siis aika laittaa vuoden työ pakettiin. Minun arviointini oli Mustassa studiossa (kuten aina) yhdeksältä aamulla. Seinille lätkin nelisenkymmentä kuvaa; fototekniikasta portrettisarjan, perspektiivin, "leefgruisin", imitaation ja inspiraation ja "how not to make a portrait" -sarjan. Dokumentaarivalokuvauksesta seinällä oli kuurosarja ja kalastajasarja ja taidevalokuvauksesta "at home in my body - at home at my home", jossa oli kuusi omakuvaa. Lisäksi muutama berliiniotos lehtiformaatissa graafiseen suunnitteluun, yksi sarja Newrozista vapaisiin töihin ja kaikki työprosessit pöydille. Yhdellä läppärillä näytin Flashilla tehdyn "tv out of tune" -efektin (sen voi tsekata tuolla ja siinä on ärsyttävä äänikin mukana) ja toisella englanninkielisen blogin.

Kävimme H:n kanssa laittamassa kuvat paikoilleen jo edellisenä iltana, joten minkäänlaista ripustuspaniikkia ei tullut. Tulipa kuitenkin varsin kiusallinen hetki, kun ripustin vielä jotain aamulla ja kiipesin korkealle jakkaralle - riiips! Housut repesivät haaroista. Sidoin päällyspaidan vyötäisille, mutta silti koko ajan esiintyessäni mietin vain niitä housuja.

Arviointiryhmässä oli tällä kertaa seitsemän opettajaa. Puhe sujui suht hyvin, minun ei tarvinnut kovasti katsella muistilappuun, enkä myöskään takellellut ihan kauheasti. Opettajilta tuli paljon kehua. Fototekniikan Theo oli "heel tevreden", pieni ranskalainen setä sanoi että onnistun aina yllättämään positiivisesti, muutkin kommentoivat positiivisesti. Taidevalokuvauksen Diana ja proffa sanoivat, että olen vielä liian itsekriittinen ja siksi en tarpeeksi itsevarma.

Sitten oli minun vuoroni ohi ja oli aika ottaa nopeasti kuvat alas seiniltä, jotta voitiin jatkaa. Seuraavana samassa studiossa oli vuorossa Fleur, sitten Roos ja lopulta viimeisenä Matthijs.

Monella meni varsin hyvin, mutta yllätykseksemme Matthijs ja kaksi vuotta kanssamme opiskellut Niels eivät päässeet jatkoon kolmannelle vuodelle, vaan karsittiin pois. Matthijsin kohdalla homma on toisaalta epäreilu - hän vaihtoi Rietveldistä meille tammikuussa, eikä ole oikein oppinut "talon tavoille", mutta toisaalta KABK ei vaikuta oikein yhtään sopivan hänen tyyliinsä. Niels taas... kulkee omia polkujaan, ja sitähän meillä ei kovastipaljon suvaita. Pari muutakin karsittiin, eli jengimme pieneni 19 hengestä 15 henkeen, paitsi että kuulemma kolmannelta luokalta jäi luokalle seitsemän (!) jotka sitten kai sijoitetaan meille.

Kävin hakemassa porukalle borrelijuomat eli viinit ja oluet ja pienet naposteltavat. Hengasimme koululla vielä hetken kälättämässä menneestä vuodesta ja sitten suuntasimme kaikki ajoissa kotiin. Väsy kun oli joka tyypillä melkoinen. Ensi viikon keskiviikkona on tiedotustilaisuus kolmannesta vuodesta, muuten taidan olla jo aika vapaa (paitsi että näyttelymme toki alkaa myös keskiviikkona). 17.6. lennän hamsun kanssa Suomeen (H lentää myös, mutta iltakoneella, koska aamupäiväkoneeseen ei saanut enää lippuja.)

Tässä vielä lähinnä itselleni muistiin, ketkä minua tänä vuonna opettivatkaan:

Ewoud Traast kuvaamataito

Leo Erken reportaasivalokuvaus (webisivu jostain syystä alhaalla)

Diana Blok taidevalokuvaus

Jean-Jacques Almanza dokumentaarinen valokuvaus

Ingrid Grootes taidehistoria ja -teoria

Paul Christian van der Groen graafinen suunnittelu

Lotte Sprengers valmennus ja ammattiorientaatio

Corinne Noordenbos proffa