Huhtikuun ensimmäinen on täällä se päivämäärä, johon mennessä veroilmoitukset tulisi palauttaa täytettyinä. Luimme jostain hollantioppaasta, että ulkomaalaiset palkansaajat palkkaavat usein henkilön hoitamaan veroilmoitusasioita. Silloin se vielä nauratti, mutta nyt alan hiljalleen ymmärtää, miksi niin tehdään.

Meille ei tullut lainkaan veroilmoituskaavakkeita, mikä periaatteessa tarkoittaa, että veroilmoitusten täyttäminen ei ole pakollista. Kuitenkin niiden, jotka ovat asuneet Hollannissa vain osan vuotta, pitäisi kai täyttää joku M-lomake. Ja varsinkin niiden, joista toinen on ollut osan vuodesta tai koko vuoden tuloton, sillä siitä on mahdollisuus saada palautusta. H. soitti verotoimistoon ja pyysi heitä tsekkaamaan koneeltaan tilanteemme ja lähettämään meille lomakkeet. Lomakkeet ilmaantuivat noin neljän viikon odottelun jälkeen, ja aloimme niitä sanakirja kourassa täyttää, varsin huonolla menestyksellä. Monisivuisissa lomakkeissa ei näyttänyt olevan lainkaan kohtaa ulkomaantuloille, mitkä kuitenkin pitäisi kuulemma ilmoittaa. Täytettiin tuskallisesti osa, minkä jälkeen H. soitti verotoimistoon, ja kävi ilmi, että meille on lähetetty aivan väärät lomakkeet, jotka eivät mitenkään sovellu meidän tilanteeseemme.

Nyt sitten pitäisi tilata uudet lomakkeet, mutta puhelimessa viimeksi olleen tyypin mukaan vain minulle, koska minä olen se osittain tuloton osapuoli. Jos tilaan M-lomakkeen, on se pakko myös täyttää. No, itsestäänselvää on, että ennen huhtikuun 1. päivää lomake ei verotoimistolle palaa - oletan, että kestää tälläkin kertaa ainakin neljä viikkoa ennen kuin itse edes saan sen postissa. Pitää siis anoa lykkäystä. Sitten jos onnistun täyttämään lomakkeen ja kertomaan verotoimistolle tarpeeksi selkeästi, minkä verran olen mistäkin maasta tienannut ja milloin, voidaan saada H:n maksamista veroista takaisin joku summa N. Algemene heffingskorting on kyseiseen summaan liittyvä termi.

Tämä siis olettaen, että viimeisin puhelimessa ollut henkilö tiesi, mistä puhui. Mihin en ole ihan valmis täysin luottamaan.