Nyt on aihe numero yksi vaihdettu. Maalta kaupunkiin, kylistä lähiöihin, rintamamiestaloista kaupungin vuokra-asuntoihin. Maa ei ole vielä selvillä; opettajat painostavat, että Hollannissa se työ pitää tehdä, kun taas minulle ovat jokseenkin tutumpia nuo Suomen lähiöt. On puhtoisia molemmat neliöt.

Hollannissa lähiöt ovat myös ihan eri juttu, eri tavalla syntyneet. Kaupungin vuokra-asunnotkin on lailla siroteltu ympäri kaupunkia. Tietty prosenttimäärä kaikilla alueilla on kai oltava halpaa, tuettua asumista; siksi Amsterdamin keskustassakin on kaupungin vuokra-asuntoja miljoona-asuntojen kanssa samassa talossa. Sanoisin, että parempi järjestelmä kuin meidän. Mutta on sitten näitä muotoutuneita köyhiä alueita, kuten kai esimerkiksi Schilderswijk Haagissa tai Bijlmer Amsterdamissa.

Itseäni kiinnostaa juuri tällä hetkellä typologinen lähestymistapa ja Pasila. Kolme samanlaista toria, kolme käytöstä aikaa sitten poistettua kuivaa suihkulähdettä, kymmenittäin punatiilitaloja. Itäpuolella betonitalo, toinen betonitalo, kolmas betonitalo, ylikäytävä, toinen... Ja sitten siihen ehkä vaikka portretteja viereen? Pitää kokeilla. Aloittaa voin jo vaikka perjantaina, sillä lentoni laskeutuu Helsinki-Vantaalle aamukymmenen jälkeen.

Suomeen!