Tänään on kulunut 25 vuotta avaruussukkula Challengerin räjähdyksestä. Silloin 1986 oli pienen Tuulin sydän särkyä, kun alus tuhoutui ja Christa McAuliffe sen mukana. Muistan vieläkin elävästi kuvia silloisesta tv-lähetyksestä. Parhaiten on muista kuitenkaan sitä kuuluisaa kahtia jakautuvaa savuvanaa, vaan erään flight controllerin ilmeen, kun hän nosti katseensa omasta monitoristaan ja näki räjähdyksen tv-ruudulla.

Myöhemmin, joskus 2000-luvun alussa, luin Richard Feynmanin Challenger -raportin (Seppoko sen minulle lainasi?). Hämmästyttävä selvitys, kaikenkaikkiaan. Sukkuloita on menetetty myöhemmin vielä yksi, erilaisista syistä mutta ehkä samankaltaisesta kulttuurista johtuen. Viimeiset sukkulalennot on tarkoitus lentää vielä tänä vuonna. Haluaisin kovasti päästä katsomaan launchia, mutta ehkä NASA-tv saa riittää. En osaa päättää, kummasta kapineesta pidän enemmän - avaruussukkulasta vai Saturn V:stä.

H oli melkein viikon kotona, mikä oli mukavaa, paitsi että hän joutui jäämään tänne sairastuttuaan. Antibiootit korjasivat miehen jonkinlaiseen kuntoon ja nyt hän on taas R'burgissa säätämässä muuttoa Pentlingistä Prüfeningiin. Hyvästi paavi ja haamu, helou Tonava.

Lukukausi on taas ihan käynnissä. Minulla oli erimielisyys tai oikeastaan kommunikointivaikeus yhden opettajan kanssa, mutta kirjoitin sitten hänelle sähköpostia ja selvitimme asian tänään. Hyvä, olisi jäänyt vaivaamaan. Tapasin myös pitkästä aikaa erään suosikkiopettajani, joka tuli halaamaan ja kyselemään kuulumisia.

Kirjallista kandityötä ei kuulemma tarvitse pahemmin muokata. Se on suhtkoht valmis, kunhan vain löydän graafisen suunnittelijan tekemään siitä kirjasen ja valitsen kuvat sen kuvaliitteeseen.

Kiinalaisvahvistuksemme Nopea Auto pärjää ihan hyvin, vaikkei hänen englannistaan saa kukaan sanaakaan selvää. Hän suhtautuu kuitenkin asiaan huumorilla, mikä auttaa kummasti. 

Suunnittelen täyttä päätä jatkoa ja teen käytännön järjestelyjä. 17.2. lennän Suomeen kolmeksi ja puoleksi viikoksi kuvaamaan. Olen silloin huisin kiireinen ja täysin laput silmillä, eli ajattelen ja puhun vain projektia, mutta enköhän minä jonkin verran ehdi vapaa-aikaakin viettää. Maaliskuun lopussa osallistun täällä yhteen Akatemian ja Leidenin yliopiston PhDArts -workshopiin, johon opettajat haluavat minut tunkea kuunteluoppilaaksi. Yrittävät selvästi istuttaa jonkinlaista intoa jatko-opintoihin tutkintojen toivossa. Kunhan nyt saisin tämänkin tutkinnon tehtyä. 

Hain Seppälän säätiöltä apurahaa, saapa nähdä miten käy. 

Kirjoittelen enemmän kevään projektistani tässä viikonloppuna. Huomenna meillä on Akatemialla avointen ovien päivä, eli tervetuloa, jos satutte Haagissa kulkemaan. Olen itse paikalla noin kello 13 eteenpäin.