Alankomaiden hallitus kaavailee muutoksia opintotukeen. Tällä hetkellähän opintotuki koostuu suorasta tuesta ja lainasta, kuten Suomessakin. Tukea ja lainaa myönnetään vain alle 30-vuotiaille ja vain tietyssä ajassa tutkinnon suorittajille. Osa tuesta menee ns. collegegeldin eli lukukausimaksun maksamiseen, joka on tällä hetkellä noin 1600 euroa per vuosi.* Jos opiskelija keskeyttää opintonsa, pitää lainan lisäksi myös tuki maksaa takaisin. Tätä sovelletaan nyt jo hyvin ankarasti; eräs ystäväni maksaa takaisin opintotukiaan, koska joutui muutama vuosi sitten keskeyttämään opintonsa aivoveritulpan ja sitä seuranneen pitkällisen kuntoutuksen vuoksi.

Nyt hallitus kaavailee kuitenkin tiukennuksia. Uuden lakiehdotuksen mukaan opinnoissaan viivästyneiden tulisi maksaa ylimääräisistä opintovuosista collegegeldin lisäksi 3000 euroa. Opiskelijan lisäksi sakotettaisiin myös oppilaitosta, joka joutuisi maksamaan erillistä sakkoa 3000 euroa per myöhästelevä opiskelija. Voimaan uuden systeemin on tarkoitus tulla ensi vuonna, myös niille opiskelijoille jotka ovat jo aiemmin aloittaneet opintonsa.

Opintojen viivästyminen ei ole Alankomaissa kovin harvinaista. Esimerkiksi meidän akatemiassamme siihen riittää yksinkertaisesti se, että opettajat eivät pidä taideteoksistasi lukuvuoden loppukokeessa. Ei auta, vaikka kaikki opintopisteet olisi siihen mennessä hyväksytysti suoritettu koko vuoden osalta; jos collectieve beoordelingissa tulee hylsy, pitää joko keskeyttää tai käydä vuosi uudestaan. Käytännössä parin opettajan mielipide opiskelijan taideteoksista siis voi jatkossa johtaa joko 3000 euron lisäkustannuksiin tai vielä kalliimpaan opintotuen takaisinmaksuun valtiolle. Kun otetaan huomioon oppilaitokselle määräytyvä lisäsakko, voi toki olla, että luokallejättämisiä tapahtuisi tulevaisuudessa vähemmän, mutta sen taas voidaan ehkä katsoa kehnontavan valmistuvien tasoa.

Maisteriopinnoista tuki ja laina aiotaan poistaa kokonaan. Sen sijaan hallitus kaavailee pelkkiä amerikkalaistyylisiä sponsorisopimuksia. Ihan totta! Tulevaisuudessa maisteriksi haluavien pitäisi tehdä diili jonkun yrityksen kanssa, joka sitten mesenaattina maksaisi opiskelijan lukukausimaksut ja opintotuen. Arvaillaanko huviksemme, kuinka paljon humanististen aineiden tai taideaineiden maistereita tulevaisuudessa valmistuu? 

Opiskelijoiden kertomuksia opintojensa viivästymisestä ja sen seurauksista voi lukea täältä.

* Minuun tämä kaikki vaikuttaa aika vähän - en yli-ikäisenä ja ulkkarina ole koskaan saanut minkäänlaista tukea opinnoilleni Alankomaissa. Mutta toverien ja maan yleisen sivistystason takia asia huolettaa ja raivostuttaa.