Kun pari vuotta sitten aloitin KABK:ssa, oli kaikki aika outoa ja kummaa, enkä ymmärtänyt hollantiakaan vielä kovin hyvin. Meidät uudet ulkkarit laitettiin tulemaan juttuun keskenämme, ja aika pian koulun pohjoismaalaiset - me kaikki neljä - sitten löysimme toisemme. Meitä oli Line Norjasta, Lovisa ja Micke Ruotsin Motalasta, ja minä.

Puhuimme keskenämme jonkinlaista skandinaaviskaa. Alussa hengasimme paljonkin yhdessä - varsinkin kun Lovisalla ja Mickellä ei vielä ollut kaksia kotiavaimia ja matkapuhelimia, ja jonkun piti aina tavoittaa toinen toiselle - mutta myöhemmin tietysti kiinnityimme enemmän omien osastojemme kuvioihin. Lovisa ja Micke olivat kuvataiteen puolella, eikä heidän ja meidän valokuvaajien kanssa ollut suurta yhteyttä.

Samoilla hollanninkursseilla kuitenkin aikamme kävimme, ja juttelimme käytävillä. Ruotsintoverit nauroivat huomatessaan, miten minun ruotsini hiljalleen korvautui hollannilla. He alkoivat sopeutua aika äkkiä hekin. Kuten moni meidän koulussamme, Micke harrasti kiipeilyä ja boulderointia ja kävi Haagin kiipeilyhallilla tiuhaan. Siellä on töissä pari luokkatoveriani ja kiipeämässä käy moni.

Muutama viikko sitten Micke lähti yhden kiipeilykaverin kanssa Ranskaan boulderoimaan. Matkaan lähdettiin kaverin, E:n, autolla. Pari päivää reissun alkamisen jälkeen Micken matkapuhelin vaikeni. Lovisa ei saanut häntä enää kiinni. Yhtäkkiä E:ltä tuli viesti, että pojat olivat riidelleet ja lähteneet sitten eri suuntiin. Lovisaa viesti epäilytti, ja hän otti yhteyttä poliisiin, joka otti E:n kiinni Stuttgartista muutaman päivän päästä.

Micken ruumis löytyi muutama päivä sitten. E on epäiltynä murhasta.

Minä en ole viitsinyt tästä kirjoittaa, kun asia on ollut aika huhujen peitossa. Mutta nyt se on jo lehdissä ja koululla jaetaan tiedotteita asiasta; tarkoitus on pitää jonkinlainen muistotilaisuus. Lovisa on lähtenyt takaisin Ruotsiin jo aikaa sitten ja tuskin tulee koskaan enää takaisin.

En oikein osaa ymmärtää koko kuviota. Mitä ihmettä on mahtanut tapahtua? Ja murha... tönäisy riidan tuoksinassa joltain ikävältä paikalta kiipeilyn aikana, ei kai se olisi murha, vaan tappo? Eli ikään kuin tässä olisi jostain sitä suunnitelmallisemmasta kysymys.

Äh, ei pitäisi spekuloida, kun ei tiedä. Joka tapauksessa taas yksi ihan turhan aikaisin pois lähtenyt kamu.