Olen tässä sairastamisen aikana lukenut loputkin tähän asti ilmestyneet Harry Potterit (kirjoitin huolimattomat pika-arvostelut lukublogiin). Loistavaa lukemista kovassa kuumeessa; helppolukuista tekstiä, johon ei tarvitse paljon keskittyä. Kirjat etenevät tyyliin "ensin tapahtui näin ja sitten tapahtui noin ja sen jälkeen kävi näin". Lukiessani olen miettinyt koko Potter-ilmiötä. Ymmärrän kyllä, että oheiskrääsää ja elokuvia on ilmaantunut, tarinathan on kuin tehty krääsäytymään ja leffautumaan. Mutta sitä en ihan kuitenkaan tajua, miksi Pottereista on tullut suosittua lukemista aikuistenkin parissa. Miksi juuri Harry Potter? Miksi ei Diane Wynne Jonesin noidat tai Susan Cooperin Pimeä nousee? Kumpikin edellämainituista kirjoittaa huomattavasti J.K. Rowlingia paremmin, luo uskottavampia maailmoja, sisällyttää tarinoihinsa syvempiä merkityksiä. Lisäksi SoD-napin tarve ei ole niinkään jatkuva heidän kirjoissaan.

Mikä sitten on SoD-nappi? SoD tarkoittaa Suspension of Disbelief, eli käytännössä sitä, että ei anna epäuskottavuuden häiritä elämystä. Kyseistä nappiahan tarvitsee usein elokuvissa käydessään tai televisiosarjoja seuratessaan (*köh* Babylon 5 *köh*). Minusta tuntuu, että lukiessa SoD-nappia on vaikeampi käyttää. Sitä voi aina palata taaksepäin muutaman sivun ja tarkistaa, että oliko se nyt todellakin noin. Epäloogisuudet häiritsevät enemmän.

Rowlingin juonikehitelmien epäjatkuvuuksia selitetään näemmä usein sillä, että hänen kirjansa ovat lastenkirjoja. Minusta se on huono selitys. Mitä se edes oikeastaan tarkoittaa? Että lapsille kirjoitettaessa ei tarvitse olla niin huolellinen? Että lapset ovat liian tyhmiä havaitakseen räikeitä epäloogisuuksia? Enpä tiedä, minusta tuntuu, että annan järjettömyydet anteeksi helpommin nyt lähes kolmekymppisenä kuin esimerkiksi 12-vuotiaana. Veikkaan, että tuolloin jotkut kirjojen älyttömyydet olisivat saaneet minut tuolloin hyvin kiukkuiseksi - "kuvitteleeko se, että me lukijat ei tajuta mitään?"

Tämä blogientry oli sijaistoiminto, jonka tarkoituksena oli väistää hollanninläksyjä. Pitäisi kirjoittaa hollanniksi aine, jossa ideana on vastata kontakti-ilmoitukseen.