Pääsimme vihdoin saunaan. Tarkoitus oli mennä jo aikaisempana viikonloppuna, mutta flunssa lykkäsi suunnitelmia. Eilen suuntasimme Schiedamissa sijaitsevaan Thermen Holiday -centeriin. Kyseessä on kylpyläkompleksi, jossa useiden erilaisten saunojen lisäksi on uima-altaita, porealtaita, hierontoja yms. hoitoja. Meillä oli ohjelmassa vain saunomista ja uiskentelua.

Ensijärkytys kohtasi meitä jo ovella. Paikka oli aivan tupaten täynnä. Kuten moni muukin huvitus minä tahansa lauantaina Hollannissa. Jouduimme jonottamaan muutaman minuutin, minkä jälkeen saimme magneettirannekkeet ja ohjeet. Suuntasimme pukuhuoneeseen, jossa lauma ilkialastomia naisia jo kekkuloi pyyhkeet päässä. Pähkäilimme ovella hetken, että menikö tämä nyt ihan oikein, kun meille kummallekin ohjeistettiin pukuhuone 1, mutta sitten joku mies tunki ohitsemme ovesta ja päättelimme, että kai H:kin sitten voi astua sisään.

Paikassa saunoivat, uivat ja vaihtoivat vaatteita miehet ja naiset sekaisin. Uimapukua ei saanut käyttää. Hämmennys. Joka paikassa kymmenittäin ilkialastomia tuntemattomia ihmisiä. En tiennyt, minne katseen pistäisi. Tuijottelin varpaitani ja kattoa. Jos katsoin suoraan eteenpäin, pituudestani johtuen sain usein eteeni kokonaisen lauman nakuihmisten keskikohtia. Kyllähän minä suomalaisena toki olen tottunut siihen, että saunassa saunotaan alasti, mutta että täysin vieraiden miesihmisten seassa...

Alkuhämmennyksestä toettuamme tilanteeseen tottui lopulta aika nopeasti. Alastomuutta oli ympärillä niin paljon, ettei siihen enää kiinnittänyt pahemmin huomiota. Se, mihin ehdin kiinnittää huomiota, oli yleinen karvattomuus. Näemmä lähes kaikki naiset poistavat kaikki ihokarvansa, ehkä kulmakarvoja ja hiuksia lukuunottamatta, ja miehistäkin suurin osa poistaa karvat.. no, sieltä. Minusta vähän vastenmielinen ilmiö - näyttivät ylikasvaneilta, suhteettomankokoisilta lapsilta.

Sitten itse asiaan eli saunomiseen. Paikassa oli monia eri saunoja, joissa tarjottiin erikoisuuksia. Yhdessä oli näkymä akvaarioon, toisessa näytettiin Blofin musiikkivideoita (hyi hiddo), kolmannessa oli höyryä, neljännessä musiikkia jne. Me kävimme ensin istuksimassa akvaariosaunassa. Seinällä oli tiimalasi, joka näytti, kuinka kauan saunassa on turvallista olla (!). Löylyä ei saanut heittää, tietenkään. Lämpötila oli kuitenkin sopivat 80 astetta. Myöhemmin kokeilimme myös musiikkisaunaa, punaseetrisaunaa ja suomalaista kelosaunaa. Kelosaunassa osallistuimme löylyrituaaliin, josta meille kerrottiin, että se on vanha suomalainen spirituaalinen erikoisrituaali. Indonesialainen tyttö heitti muutaman kauhan vettä kiuaskiville, minkä jälkeen hän otti pyyhkeen ja tanssahteli sitä pyörittäen ympäri kelosaunaa. Meidän kuului olla rituaalin aikana hiirenhiljaa. Tämä toistettiin kolme kertaa. Sitten meidän tuli mennä ulos ja viilentyä alle 10 asteen ulkoilmassa ainakin 10 minuuttia, koska muuten ruumiinlämpömme voisi jäädä liian korkeaksi, mikä olisi meille vaarallista.

Löylyrituaalin jälkeen kävimme kokeilemassa eri altaita. Ulkona oli ihan vänkä istua lämpimässä porealtaassa. Kylmävesialtaisiin emme uskaltautuneet, mutta sisä- ja ulkoporealtaisiin sekä isoon uima-altaaseen hieman. Ruuhka haittasi välillä, eikä joka paikkaan viitsinyt tunkea istumaan kylkikylkeen nakujen sekaan.

Hammam-puolella oli höyryhuone, pesualue ja aivan ihana suolavesiallas. Vesi kirveli hieman, mutta kannatti kellujaa upeasti ja tänään huomasin ihottumieni olevan eilistä paremmassa kunnossa. Ehkä se suolavesi auttoi. Hammam-puolellakin vaadittiin ehdotonta hiljaisuutta, mikä varmaan pelasti paljon. Jos se kaikki hollantilaismäärä olisi vielä puhunutkin normaalilla hollantilaisvolyymilla, olisi paikassa varmaan mennyt hermot aika äkkiä.

Paikassa oli myös lojumisalueita, joissa saattoi loikoilla lepotuoleilla tai futonpatjoilla kylpytakki päällä ja torkkua tai lukea lehtiä. Ja tietenkin ravintola, josta sai ruokaa ja juomaa magneettirannekkeeseen liitetylle tilille. Ulkona oli altaiden ja erillisten ulkosaunojen lisäksi puutarha, joka ei tänä myöhäisenä keväänä ollut ihan parhaimmillaan. Sijaintikaan ei ole ihan ykkönen - heti Rotterdamin moottoritien vieressä. Sieltä sitä voi autosta tähyillä nakuilijoita.

Kaikenkaikkiaan rentouttava mutta hämmentävä kokemus. Nautin hammam-puolesta eniten, ehkä siksi, että mukasuomalainen saunapuoli oli minulle korni kokemus vääristetyssä tuttuudessaan. Miksei siellä voi olla vaikka oikeaa suomalaista saunaa, löylykiuluineen ja vastoineen? Entäpä savusauna tai kotasauna, siinä vasta eksotiikkaa kornien musiikkivideosaunojen ja löylyrituaalien tilalle? Illalla oli joka tapauksessa hyvin väsynyt ja dehydroitunut olo. Kun saunoo viitisen tuntia, olisi syytä muistaa myös juoda.

Eipä tästä suosikkisaunaelämystäni tullut. Niitä on kaksi: toinen erään Katumajärven rannalla ystävien kera keskikesän yönä ja toinen mökillä meren rannalla kesäiltana, kun saunan jälkeen pääsee kuistille istumaan ja hengittelemään. Äänimaailmakin vähän toinen kuin Rotterdamin motarin automelu.