Vihdoinkin. Volkskrantin leffasarja julkaisi Michael Aptedin dokumenttiteoksen Seven up, joka kertoo 14 englantilaisen elämästä seitsemän vuoden välein, seitsenvuotiaista 49-vuotiaiksi. Tähän asti sarja on jostain järjettömästä syystä ollut saatavilla vain NTSC:nä aluekoodi 1:n jenkkilevyinä. Ei voi käsittää.

7 up on dokumenttien dokumentti. Todellista mikrohistoriaa elokuvan muodossa. Dokumenttielokuva, jossa todellakin on ajallinen elementti. Hetken taltioinnin sijasta se kertoo enemmän. *

7 up:in ensimmäinen osa ilmestyi 1964. Alkuperäinen idea oli valita lapsia peribrittiläisen luokkayhteiskunnan eri puolilta ja ottaa selvää, mitä tenavat itse yhteiskunnasta ja elämästä ajattelivat. Myöhemmin seurataan, miten luokka, asuinpaikka ja varallisuus vaikuttavat kohteiden elämään. Katson dokumenttia nyt ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan ja järjestyksessä, joten en vielä tiedä, mihin tässä päädytään. Seitsemänvuotiaiden käsitykset luokkaeroista ensimmäisessä osassa onnistuivat jo hätkäyttämään. 

* Aptedin toinenkin iso dokumenttityö, Married in America, seuraa kohteitaan ajassa - koskahan sen saisi DVD:lle? Nykyään näyttää olevan saatavilla vain osa 2, ja sekin NTSC koodi 1.