Kävimme kunnantalolla äänestämässä kansanäänestyksessä, joka pidetään samaan aikaan vaalien kanssa. Asukasvelvollisuus on siis täytetty, kansalaisvelvollisuutta meillä ei täällä ole.. Äänestyspaikalla oli pitkä jono, joten en kehdannut jäädä tutkailemaan äänestyskonetta pidempään. Proseduuri oli kuitenkin samanlainen kuin kunnallisvaaleissa, eli ensin painettiin nappia ehdokkaan kohdalla ja sitten isoa punaista nappia, sitten kansanäänestysvaihtoehtoa (voor / tegen) ja taas punaista nappia. Sermin takana näkymättömissä ollut setä kertoi, mitä piti seuraavaksi tehdä ("helemaal rechts! dan de rode knop!"). Mikä olikin hyvä, sillä punaista nappia piti painaa voimalla, ja H:n ääni olisi jäänyt rekisteröitymättä, jos setä ei olisi vahtinut, että kaikki tulee suoritetuksi loppuun asti.

Vaalivalvojaiset alkavat kohta televisiossa.

Tässä kuva äänestyskoneesta; kuva ei ole minun, koska en kehdannut jäädä säätämään koneelle, vaan löysin kuvan SP:n Zoetermeerin osaston sivuilta.

stemmachine.jpg

Joillakin paikkakunnilla äänestettiin lyijärillä ja lapuilla (kuten oikein olisikin kaikkialla!) sillä tiettyjen äänestyskoneiden turvallisuus osoittautui puutteelliseksi. Kiljuivat salaamatta pitkän matkan päähän langattomasti tietojaan. Minua tässä laitteessamme erityisesti haittasi se, ettei se sylje sisuksistaan minkäänlaista tositetta, jossa näkyisi, kenelle ääni meni.