(Kirjoitettu 13.6. klo 23)

Napoli on hämmentävä. Kaoottinen liikenne, jatkuva autontorvien ja vespojen äänimerkkien tööttäys, toisilleen huutavat ihmiset, arabipoppi kaduilla, kulkukoirat, piipittävät kännykät. Joka puolella kauhean paljon ihmisiä, joilla kaikilla on kiire tai asiaa. Liikennevaloja ei noudata kukaan, eli minunkaan ei kannata - ei vihreillä pääse yli yhtään turvallisemmin kuin punaisillakaan. Pitää liikkua määrätietoisesti.

Kaupungin maisemaa hallitsee tulivuori, joka tällä hetkellä on hiljaa, mutta samalla Euroopan vaarallisin ja yksi maailman vaarallisimmista. Vesuviuksen purkautuminen on "myöhässä", ja seuraavasta purkauksesta odotetaankin isoa. Tiedemiehet sanovat, että varoitusaikaa evakuoinnille voi olla 45 minuuttia tai kaksi viikkoa, ja nyt Napolin nähtyäni ymmärrän, miksi jotkut nauroivat suunnitelmalle, jossa koko kaupunki evakuoidaan liikennereittejä pitkin hyvässä järjestyksessä. Tulivuoren lisäksi kaupunki on piittaamatta maanjäristyksistä, niitäkään kun ei ole sattunut vähään aikaan. Viimeisin tuhoisa oli 1980.

103623.jpg

Me kuljimme pälyillen hotelliltamme rantaan. Hotelli on halpa ja siis huonolla alueella, tienoo on täynnä jobbareita, diilereitä, tuntihotelleja ja epämääräisyyttä. Rannassa kohoavat kalliit loistohotellit, ja satamassa seisoo Hietaniemessä valmistettu risteilyalus. Söimme rannassa kalaruokaa ja suunnistimme vaikeasti takaisin hotelliin väärällä raitiovaunulla.