Lämpötila on nollan vaiheilla, mutta sentään ei sada. Saatiin viimenkin kurssilaisten kanssa sovittua oluelle menosta ensi viikon torstaina. Opettaja liittyy seuraan vähän myöhemmin; ehkä puhumme hollantia paremmin sitten parin oluen jälkeen.

Kurssilaiset ovat ihan hauskaa väkeä, mutta hyvin en ole tutustunut kehenkään. Johtunee isoksi osaksi siitä, että kaikilla muilla on omankielisempää seuraa. Espanjalaiset ja portugalilaiset ymmärtävät toisiaan, iso osa on ollut töissä Ranskassa, puolalaiset ja tsekkiläiset ymmärtävät toisiaan ja indonesialaiset puhuvat sitä mitä indonesiassa nyt puhutaankin. Jonkun kuvan olen kuitenkin saanut koko jengistä. Vieressäni istuva M. on tsekkiläinen tyttö, joka lyö minua käsivarteen aina kun hänellä on asiaa - kohtapuoleen saanen mustelman. Hänestä on maailman hassuinta, että tekstikirjassamme on henkilöhahmo nimeltä Abdelhafid. M:llä on nigerialainen poikaystävä ja hankala indonesialainen kämppis.

T. ja M. taas ovat indonesialainen pariskunta, joka on muuttanut tänne vastikään paremman elämän toivossa. Molemmat korkeastikoulutettuja, M. on asianajaja, mutta täällä heillä on pieni indonesialaisten ruokatavaroiden tuontiyritys. Tekevät kovasti töitä kuutena päivänä viikossa 12 tuntia päivässä. Sunnuntaisin he eivät työskentele, sillä kunnon katoliset menevät sunnuntaina vain kirkkoon.

A. on Italiasta ja Z. tsekistä. He matkustelevat paljon ja puhuvat keskenään ranskaa. Mukavia ihmisiä, joihin yritän tutustua paremminkin. Z. on arkkitehti, mutta ei ole saanut koulutustaan vastaavaa työtä täältä, joten on toimistotöissä Euroopan avaruuskeskuksessa. A. on tutkija.

F. tulee Ranskasta ja on patentti-insinööri, kuten myös P. Hän on iso ja rauhallinen, paitsi kun liikenteestä ja nopeusrajoituksista puhutaan. Hermot F.:ltä vei uusi 80 km nopeusrajoitus. Siinä ei kuulemma ole yhtään mitään järkeä. F. ajaa lyhyetkin matkat autolla, mitä ihmettelin ensin, kunnes näin F.:n auton: uusi upea musta Maserati. Sillä mahtaa olla turhauttavaa ajella 80 kilometriä tunnissa.

Toinen patentti-insinööri, P., on mukava espanjalainen kaveri, jolla on ainoana kurssilaisista jo lapsia. (Tosin M. on sitä mieltä, että minunkin pitäisi kiiruusti niitä hankkia, olenhan vuoden päästä jo 30. Hollantilainen suorapuheisuus on näemmä tarttunut.)

B. on puolalainen ja toista kertaa kurssilla. Hän vaikuttaa olevan kärsimätön oppimisen suhteen, mutta silti ei yleensä pysy kärryillä. N. taas, toinen puolalainen, puhuu todella hyvin ja oppii nopeasti. N.:n kaveri, A., tulee Kurdistanista ja tuo välillä kavereitaan tunnille mukaan.

Keitähän sitten vielä? D., italialainen tangoa harrastava mies, jolla omituinen huumorintaju ja suojeleva asenne kurssin naisia kohtaan. Ja P., Barcelonasta, fyysikko, nopea oppimaan, mutta paikalla vain ehkä joka toisella kerralla. Ja T. Portugalista, tutkija hänkin, ei siedä paikallista talvea, mutta viihtyy kai muuten.

Ylihuomenna meille tulee vihdoin taas vieraita, ollaankin jo odoteltu. Koetan pitää täällä kaikkia peukkuja että viikonloppu ja viikon alku olisivat mahdollisimman vähäsateisia. Tiedän, että todennäköisyys on sateiden puolella, mutta kuitenkin.

Kuninkaallisuutisia: prinsessa Laurentien ja prinssi Constantijn odottavat kolmatta lasta. Prinsessa Mabel taas haukkui tänään amerikkalaisia puheessaan AIDS-päivän kunniaksi, ja syystä.