Sanon vaan, että nykyinen mustesuihkuprintterikauppa on suurta huijausta.

Ostin keväällä Canonin ip5200-printterin, jonka jälkeen olen ollut oikein tyytyväinen. Tekee kauniita ja värikylläisiä kuvia. Nopeuskin on kohdallaan. Pitkä miinus tulee linux-ajurien puutteesta, ja vielä pidempi miinus mustekulutuksesta. Tässä printterissä on viisi eri mustekasettia. Jokaisessa mustekasetissa on pieni smartchip-piiri, joka tarkkailee mm. printtauskertoja. Kun muste alkaa olla jossakin kasetissa vähissä, printteri varoittelee. Kun yhdestäkin kasetista on muste loppu, tyssää printtaus tykkänään.

Maksoin itse printteristä noin sata euroa, mielestäni ihan kohtuullisen summan. Vaan enpä tullut kunnolla ajatelleeksi laitteen käyttökustannuksia. Jokainen tuohon sopiva mustekasetti kun maksaa 15 euroa. Kerrottuna viidellä tuo tekee 75 euroa. Eihän siinä mitään, jos kasetteja tarvitsisi vaihtaa vaikkapa kerran vuodessa tai parissa, mutta minä menen jo kolmannessa setissä puolen vuoden sisään. Eivätkä printtimääräni todellakaan ole erityisen suuria.

Vielä suurempi ongelma on, että tuo smartchip-piiri estää mustekasettien täyttämisen ja muiden valmistajien mustekasettien käytön. Jos alkuperäisen, tyhjentyneen kasetin täyttää, ilmoittaa printteri silti, että kasetti on tyhjä ja kieltäytyy printtaamasta. Tämä siksi, että piiri muistaa printtauskertojen määrän. Piirittömiä kasetteja ei voi lainkaan käyttää, joten vain Canonin valmistamat, törkeän hintaiset kasetit toimivat.

EU:kin on näemmä sanonut tästä asiasta jotain jo vuonna 2002, joten en taida olla ainoa harmittelija. Silti Canonin uusissa malleissa käytetään kai kaikissa smartchipejä. Olisiko jollakulla suositusta valokuvaprintteristä, jonka kanssa ei olisi sidottu yhteen mustepakkaajaan? Linux-toimivuuskin kiinnostaisi.